Apa itu Essential Oils?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Pasti ada di kalangan kita yg masih belum mendapat gambaran apa sebenarnya Essential Oils ini. Kami mengambil kesempatan ini untuk menerangkan tentang apa itu YL Essential Oil agar anda mendapat gambaran yang ringkas mengenai apa itu Essential Oils.

Essential Oils adalah pati minyak aromatic yang diekstrak utk mendapatkan minyaknya melalui proses penyulingan berwap (steam distillation) atau perahan sejuk (cold pressed). Minyak pati aromatic ini asalnya dari tumbuhan semulajadi melalui pelbagai sumber seperti bunga, pokok, semak, akar dan rimbunan tumbuh-tumbuhan. Cthnya: Minyak Lavender di ekstrak dari daun dan bunga lavender, minyak Palo Santo dari batang @ kayunya & minyak Frankincense dari resin @ getahnya.

Young Living merupakan syarikat terbesar dan pertama di dunia yang membekalkan dan menjalankan perniagaan minyak pati aromaterapi ini sejak lebih 20 tahun yg lalu, mempunyai ladang dan kilang pengekstrakan sendiri di 11 buah negara di dunia serta mempunyai ratusan koleksi EO samada Singles (semata-mata ekstrak minyak utk sesuatu tumbuhan cthnya Rosemary, Lemon, Sandalwood dsb) atau Blends (campuran beberapa Singles tertentu dengan formulasi tertentu untuk tujuan tertentu cthnya Brain Power, Peace & Calming, White Angelica dsb).

Pada bulan October 2014 yg lalu, YLEO telah mengembangkan perniagaan mereka di Malaysia.

Rangkaian produk YL ini diyakini dan digunakan secara meluas di seluruh dunia bukan hanya oleh Ibu Bapa dan Keluarga tetapi juga mereka yg terlibat dalam bidang perubatan seperti Doktor & Therapist. Ianya bergred terapi (therapeutic grade), minyaknya tidak dicemari apa2 unsur lain (unadulterated oils) dan mempunyai kuasa penyembuhan semulajadi (natural healing power) yg sgt memberangsangkan kerana keupayaan molekulnya merentasi rintangan darah di otak (blood brain barrier) seterusnya memberikan kesan pada tubuh badan.

Adalah SANGAT PENTING untuk mereka yg mahu menggunakan Essential Oil sebagai salah satu alternatif kepada perubatan moden (yg menggunakan ubat2an dan bahan kimia) memastikan mereka memilih EO yg diyakini kualitinya (dari pembenihan sehinggalah pembotolan sblm diedar pada pelanggan), 100% asli, bergred terapi, tiada campuran bahan sintetik atau diubahsuai kandungannya (sehingga tidak lagi semulajadi) kerana ia bakal memberi kesan kepada proses pemulihan. EO yg benar-benar asli mengikut “mazhab” Egyptian dan France membenarkan penggunanya mengambil produk ini secara oral atau dlm bahasa mudah: boleh dan selamat dimakan kerana ia 100% bahan semulajadi tanpa pengubahsuaian.

Disebabkan proses mendapatkan minyak pati bergred terapi dan benar2 asli dan semulajadi ini adalah sangat rumit dan memakan belanja yang tinggi, maka harganya juga berbeza-beza mengikut jenis minyak. Ada yg agak murah (Contohnya Lemon RM 54 utk 15ml), ada yang sederhana (Contohnya Thieves RM 163 untuk 15 ml) dan ada yg sangat mahal sehingga boleh mencecah lebih RM 500 sebotol (Contohnya Rose RM 870 untuk 5 ml sahaja).

Dan kerana permintaan yg tinggi terhadap Essential Oil ini, maka ramai pengusaha dan pengilang di luar sana turut menghasilkan EO tetapi mengandungi campuran bahan-bahan yg lain dan harganya jauh lebih murah. Agak sukar untuk mereka yg tidak pakar dalam EO seperti pengguna akhir (end user) membezakan yg mana asli & bergred terapi dan yg mana sudah dicampur kerana dari segi rupa dan bau, ianya tiada perbezaan.

Sebagai pengguna bijak, carilah maklumat mengenai EO jika anda benar2 mahu memastikan wang anda disalurkan ke produk yg setaraf dengan wang yg bakal dilaburkan. Dan dapatkan produk ini serta konsultasinya dengan Pengedar Sah untuk memastikan anda dapat memaksimumkan penggunaan Essential Oil anda.

Kami sertakan poster yg dapat membantu anda untuk lebih memahami tentang Essential Oils dan potensi yg ada dalam setiap titik minyaknya.

Kembali kepada Alam,
Teacher Watie
OilyLicious™ Diamond Leader
016 2033340

© 2014 OilyLicious™. Statements have not been evaluated by the FDA. Products, ideas and techniques mentioned are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

What are Essential Oils (Watie)

WhatsApp Image 2017-07-23 at 04.42.00