Khas untuk Wanita: Protocol menggunakan Essential Oils ketika datang bulan!

OilyLicious Young Living EO feeling energized.
November 2, 2015 · 

UNTUK WANITA SAHAJA. Lelaki skroll lelaju!

Ni tips saya nak share dgn anda semua. Saya tahu kebanyakan dari kita jarang sangat pakai tampon. Takut, pelik, cuak dan macam2 lagi la rasa berbaur bila nak pakai tu kan. Saya pun sama. Tp jujurnya saya “terpaksa”. Tapi lepas dah cuba, saya jatuh cinta dan mula menghasut org lain pakai sama..hahah..sekarang saya nak hasut anda pula.

Hari saya nak citer pasal protokol masa dtg bulan je dulu.. yg Cyst tu next time sy kongsi pengalaman. Cara pakai utk both menses dan cyst sama je. Asalnya saya pakai utk Cyst saya tapi akhirnya, masa period pun saya bantai guna protokol yg sama. Perghhh! Best sgt!

Kenapa? Sebab bila pakai tampon, kita rasa SANGAT BEBAS BERGERAK. Serius beb! In fact mmg silap hari bulan uols lupa yg uols tu tgh period. Takder rasa pad gerak2 @ darah keluar selepuk panas.Ewww..mmg tak selesa yer! Tampon pun boleh ada potensi bocor, tp very slim. Tetap kena tukar 4 jam sekali, dan utk lebih selamat, pakai pantyliner nipis. Jadi bila ada kebocoran, panty liner yg kena. Sikit je selalunya kalau bocor pun, tu pun masa heavy flow.

Tampon ni juga, selain rasa bersih, korang rasa selamat. Bila sumbat masuk, mender2 pelik kat dinding rahim semua melekat kat tampon tu. Dan paling best, korang akan pasti bila period btol2 habis. Sebab selalu kita terkhilaf, ingat dah habis period sbb darah tak keluar, pad nampak bersih, korek2 nak cek pun nampak ok..tp sebenarnya bila pakai tampon, rupanya sisa darah di saluran tu masih ada!

Yg paling aku suka this protocol bila pakai time period ialah bau “hamis darah” LANGSUNG TIADA bila kita cuci atau bilas dan perah tampon tu. Sebaliknya yg kuat adalah bau Frankincense atau Clary Sage tu. Wangi oiii bau dia!! Rasa sgt segar, tak lah kita rasa nak cepat2 cuci sbb tak tahan bau darah.

Satu lagi, period akan habis cepat bila pakai this Combo. Hari pertama dan kedua mmg menggila dia keluar tp masuk hr ketiga alhamdulillah, kurang terus dan hari ke empat dah rasa kering.

Pastikan tampon yg korang beli tu ORGANIC ye.. if tak tahu mana nak dpt..boleh leh gi kat BMS organic cotton utk beli. Nak masuk dlm miss V maka haruslah pastikan kapasnya berkualiti dan organic.

Camne nak gunakan Frankincense dan Clary Sage tu? Senang jer, korang titikkan 9 titik Frank dan 5 titik Clary Sage kat hujung tampon tu, then masukkan dalam Miss V. Kalau rasa 9 & 5 titik tu banyak sangat, boleh kurangkan dosage dia, maybe 3 to 5 drops each EO. (PREGGY WOMEN sila elakkan penggunaan Clary Sage dan sebarang EO blends yg ada Clary Sage masa preggy yer, masa nak bersalin boleh guna sebab CS tu bantu bukak laluan untuk mudahkan baby keluar).

Bila pakai tampon, kena tolak dalam sikit sebab kalau takut2 dan tolak sikit je, nanti tampon tu ada kat saluran luar, korang rasa tak selesa nak gerak sebab macam ada benda di permukaan Miss V. Lagipun kita nak bersihkan sekali dinding rahim kan..so tolak jer dalam2..tak sakitlah no worries ye. Utk wanita yg dah kawin, ada benda yg lagi sakit bila dimasukkan selain dr tampon ni so jgn nak poyo sgt kata tampon sakit ye! Hahahah..

Ok, mana nak dpt Frankincense dan Clary Sage tu? Boleh beli kat saya di talian 0162033340 okay!

 

#OilyLicious
#EssentialOil
#YoungLiving
#Yleo

Image may contain: text

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s